Achtergrond
Jij verdient zorg die bij je past. Gewoon, omdat jij ertoe doet
De tijden veranderen, de zorg verandert mee. In 2016 heeft een brede groep (zorg)professionals van het JBZ gekeken naar welke ontwikkelingen de komende jaren het meest van invloed zijn op de manier waarop wij zorg bieden. Zij zagen vijf grote bewegingen. Waaronder een verschuiving van een focus op ziekte naar een focus op gezondheidswelzijn, een steeds sterker wordende behoefte aan maatwerk en het centraal stellen van de mens en wat hij belangrijk vindt in zijn dagelijkse leven.
Vijf grote ontwikkelingen
Door goed op deze ontwikkelingen aan te sluiten, kunnen we de mensen uit Den Bosch en omstreken nu en in de toekomst nog beter van dienst zijn. Door zorg te bieden die bij de mensen past, bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij huis en op een moment dat het hen uitkomt. Daarbij kijken we naar wat mensen zelf kunnen én naar wat hun wensen en behoeften zijn.
De vijf bewegingen hebben ons geïnspireerd een gewaagd doel te formuleren. Een uitdagend toekomstbeeld dat onmogelijk lijkt, maar het niet is als iedereen zich er voor inzet en er in gelooft. Ons gewaagd doel is: ‘In 2025 geven de mensen uit Den Bosch en omstreken hun gezondheidswelzijn de hoogste waardering van Nederland’. Om dit te kunnen realiseren, is onder meer intensieve samenwerking in het netwerk nodig en de inzet van moderne informatie- en zorgtechnologie.
In het gewaagd doel staat het woord gezondheidswelzijn centraal. Het woord is door JBZ’ers bedacht. Het betekent dat je de regie kunt blijven voeren ook al ben je ziek of heb je andere uitdagingen in je leven. Het concept ‘positieve gezondheid’ van Machteld Huber sluit hier goed op aan. Huber omschrijft positieve gezondheid als het vermogen van mensen zich aan te passen en een eigen regie te voeren in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. Het realiseren van het gewaagd doel vraagt om een andere manier van denken en werken. We hebben de afgelopen jaren een stevige basis gecreëerd op het gebied van veiligheid en kwaliteit (keurmerk JCI) en de digitale uitwisseling van gegevens met patiënten (EPD). Dat maakt dat er ruimte is verder te kijken dan zorgpaden, protocollen en richtlijnen. Om anders te kijken naar de wijze waarop wij met patiënten - of liever gezegd mensen- omgaan. Om steeds meer met hen samen te bepalen wat zij nodig hebben en van wie. En hen daardoor meer regie te geven over hun gezondheid.
Toen Remco (25) te horen kreeg dat hij Colitis Ulcerosa heeft, een chronische darmontsteking, wist hij niet wat hem overkwam. Hij besloot; ik wil dat deze ziekte zo min mogelijk invloed heeft op mijn leven. En dat lukt hem goed. Remco reist de wereld rond, studeert Sociologie, is junior conceptontwikkelaar én is ondernemer. ‘In het begin was het erg heftig, ik lag bijna een maand in het ziekenhuis. Mijn leven stond op zijn kop. Ik wilde persé zoveel mogelijk kunnen leven zoals ik wil. Die focus heeft me geholpen en helpt me nu nog. Inmiddels, nu vijf jaar verder, heb ik samen met mijn arts en verpleegkundige ontdekt wat ik nodig heb om mijn ziekte onder controle te houden. Ik heb een druk en chaotisch leven waarvan ik geniet.’ Een app geeft IBD-patiënten de mogelijkheid eigen regie te hebben. Zij zijn daardoor actief betrokken bij hun behandeling en hebben meer grip op het ziektebeloop.
Andere manier van werken en denken
Een andere manier van denken en werken geldt ook voor de wijze waarop JBZ’ers kennis maken met de koers van het ziekenhuis. Deze was vooralsnog uniek voor de ziekenhuiswereld als het gaat om de breedte en de manier waarop het wordt toegepast. Niet van bovenaf opgelegd, via de gevestigde orde en langs gebaande paden, maar organisch. We ontdekken door te doen, door samen te werken in netwerken, door van perspectief te wisselen, door te experimenteren en door te enthousiasmeren. Het gedachtengoed van de strategie ontkiemt daar waar het enthousiasme vindt en werkt zo aanstekelijk. De waarden die centraal staan, spreken direct tot het hart van de zorgprofessionals. Zij hebben namelijk te maken met hun intrinsieke motivatie om de zorg in te gaan: werkelijk iets kunnen betekenen in het leven van de mensen uit Den Bosch en omstreken.