Meer ideeën over zorg voor jou
Eten wanneer je wilt
Door goed te eten, herstel je beter. Het is fijn als je kan eten wat je wilt en wanneer. Onlangs is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis een proef gehouden. Opgenomen patiënten konden zelf bepalen waar, wanneer en met wie ze aten. Zij konden kiezen uit een uitgebreid menu, waarbij het draait om lekker en bovenal gezond eten. En dat viel bij zowel de patiënten als de zorgverleners in de smaak! Op dit moment wordt onderzocht hoe we dit idee kunnen invoeren in het ziekenhuis.
Chemotherapie en immunotherapie thuis
Cees Slegers kreeg de ziekte van lyme en volgde zijn antibioticumbehandeling gewoon thuis: “Heel fijn dat dat kan.”
Idee is meer therapieën en behandelingen thuis te geven. In het najaar wordt gestart met een proef met een aantal chemo- en immunotherapiemiddelen. De afdelingen Longgeneeskunde en Oncologie gaan hierin nauw samen werken met (thuiszorg-)organisaties in Den Bosch en omgeving. Als de pilot succesvol is, dan kunnen wellicht meer therapieën thuis worden gegeven. We vragen patiënten natuurlijk wel wat zij graag willen. We blijven de therapieën ook gewoon in het ziekenhuis aanbieden.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Marlou Logtens (beleidsmedewerker Oncologie) via e-mailadres: m.logtens@jbz.nl
Pak jij de regie al voor het gesprek met de arts?
Met de arts wil je bespreken wat er voor jou toe doet. Zodat je antwoord krijgt op de vragen die je hebt over je medicatie, behandelopties of herstel. Wij denken graag met je mee over hoe we jou tijdens het spreekuur zo goed mogelijk kunnen informeren. De afdeling Reumatologie wil experimenteren met een andere voorbereiding van het consult. Stel: voorafgaand aan je bezoek krijg je de mogelijkheid om al je vragen in te dienen bij je arts. Dat geeft hem of haar de tijd én ruimte om jouw bezoek goed voor te bereiden en je vragen te beantwoorden. Zo pak je de regie en weet je zeker dat besproken wordt wat jij belangrijk vindt.
Onze verpleegkundigen worden van alle markten thuis
Als je last heb van hart-, long- of gewrichts-problemen, staan die klachten vaak niet op zichzelf, vooral op oudere leeftijd. Een hartpatiënt kan ook gewrichtsproblemen hebben. Geriatrische patiënten met geheugenproblemen kunnen ook last van hun longen krijgen. In dat soort gevallen is het fijn als verpleegkundigen herkennen dat er meer aan de hand is en er ook naar kunnen handelen.
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wisselt daarom verpleegkundigen uit tussen verschillende afdelingen, bijvoorbeeld tussen Orthopedie en Geriatrie. Dat wilen we meer gaan doen. Zo worden onze verpleegkundigen van alle markten thuis. Ze zijn breed en flexibel inzetbaar en daardoor verbetert de kwaliteit van zorg.
Voorkomen van terugvallen in oude gewoonten
Op de afdeling Maag-, darm-, en leverziekten (MDL) komen veel patiënten met een alcoholprobleem. Na ontslag ontbreekt vaak een vangnet, waardoor patiënten makkelijk terugvallen in oude gewoonten, en weer in het ziekenhuis belanden.
MDL-verpleegkundige Jacqueline heeft onderzocht hoe dit kan worden voorkomen: “Luister vooral naar de patiënt. Wat mist hij of zij?”. Jacqueline en haar collega-verpleegkundigen gaan graag dit gesprek aan met de patiënt. Daarom worden de verpleegkundigen getraind in motiverende gesprekstechnieken. Ook gaat het MDL-team bekijken hoe ze beter kunnen afstemmen tussen zorgprofessionals binnen én buiten het ziekenhuis.