EPA
Meer mogelijk met onderwijs op maat
Als verpleegkundige bij Orthopedie zocht Jolanda meer uitdaging. Werken op de operatiekamer leek haar fantastisch. Maar ja, hoe pak je dat aan? Collega’s in het JBZ creëerden samen met de Hogeschool Arnhem een opleiding op basis van specifieke beroepstaken, de zogenaamde ‘EPA’s’. Zo kan Jolanda naast haar werk als verpleegkundige óok als medewerker operatieve zorg aan de slag voor een selectie van orthopedische ingrepen. Een mooie oplossing op maat!
Steeds meer zorgopleidingen zijn ingericht met EPA's en daarmee flexibele leerroutes. EPA staat voor ‘entrustable professional activity’. Activiteiten die het dagelijks werk van een zorgprofessional vormen. Door specifiek te kijken wat iemand eerder gedaan heeft en wat er nog aan onderwijs nodig is, kan opleidingstraject aanzienlijk korter worden. Dat is fijn voor het loopbaanperspectief én de mogelijkheid om flexibel te werken. Het innovatieve van de opleiding die nu in het JBZ gecreëerd is, is dat Jolanda alle EPA’s tot en met midden-complex niveau doorloopt maar dan alleen gericht op de onderwerpen die horen bij orthopedische operaties. Jolanda: “Ik heb gekozen voor het traject ‘Medewerker operatieve zorg Orthopedie’ omdat ik uitdaging zocht in mijn beroep als verpleegkundige. Werken op de operatiekamer vind ik heel bijzonder. Ik vind het ook heel leuk dat het een combi baan betreft. Dat je twee functies kan combineren in de zorg naar de patiënt toe en dat je als collega’s van elkaar kunt leren en kennis kan overbrengen." Praktijkopleider van het operatiecentrum Nicolette Boesten: “Ik geloof echt dat maatwerkgericht onderwijs de toekomst is. Iemand met de juiste professionele achtergrond kan op deze manier binnen enkele maanden gekwalificeerd zijn om bepaalde handelingen uit te mogen voeren. Het programma dat Jolanda doorloopt omvat zowel theoretische als praktische training. In ongeveer een jaar kan Jolanda zo opgeleid worden tot medewerker operatieve zorg orthopedie.
Christine Kleine Deters-Holm, unithoofd Orthopedie: “Wij stonden voor een dubbele uitdaging. Aan de ene kant het binden en boeien van de verpleegkundigen Orthopedie en aan de andere kant het dreigend personeelstekort op de operatiekamer. Samen met het unithoofd van de operatiekamer hebben we bedacht dat we door middel van dit maatwerktraject de verpleegkundige kunnen laten ontwikkelen en tegelijkertijd een bijdrage kunnen leveren aan de personele problematiek. Dubbel mooi!”
Jolanda is inmiddels gestart met het opleidingstraject. Een succesvolle mijlpaal. Het lesprogramma en de praktijkleerroute zijn vastgesteld en er is een regelmatige evaluatie ingepland. De ontwikkeling past helemaal binnen de visie op Zorg die bij je past en Werk dat bij je past van het JBZ en het vak van de verpleegkundige. Er is dan ook veel interesse vanuit andere afdelingen om soortgelijke maatwerktrajecten te ontwikkelen. Ook buiten de muren van het ziekenhuis wordt er positief gereageerd. Onlangs hebben de initiatiefnemers van het JBZ een mooie waardering mogen ontvangen in de vorm van de STZ Innovatie Challenge Publieksprijs.