Combibaan van Kelly zorgt voor meer verbinding
Kelly Thelen-Vos (35) is verpleegkundige en werkt op zowel de kinderafdeling als op de SEH. Haar combibaan zorgt voor meer verbinding tussen beide afdelingen. Zo worden onder andere gezamenlijke projecten opgezet, waarbij Kelly en kinderarts Laila van der Heijden vaak als kartrekker fungeren. Kelly: “Mooi om te zien dat twee werelden meer bij elkaar gekomen zijn.”
Kelly was voorheen alleen kinderverpleegkundige. “Maar het begon op een gegeven moment te kriebelen”, vertelt ze. “Ik wilde meer, groeien, mezelf verder ontwikkelen. Een ding wist ik zeker: de kindergeneeskunde wilde ik niet loslaten, dus ben ik gaan zoeken naar verbreding. Dat werd de opleiding SEH en sinds ruim drie jaar combineer ik nu beide vakgebieden in een combibaan. De ene maand werk ik op kindergeneeskunde, de maand daarna op de SEH. Dat bevalt me erg goed. Ik ben heel blij dat ik deze kans gekregen heb van het ziekenhuis.”
Nieuwe aanpak kinderreanimatie Dankzij de combibaan van Kelly is de samenwerking tussen de kinderafdeling en de SEH verbeterd, men weet beter van elkaar wat er speelt en waar elkaars expertise zit. Kelly: “Zo kunnen we de kwaliteit op beide afdelingen naar een hoger level brengen. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe aanpak ‘reanimatie bij kinderen’.” Na het afronden van de SEH opleiding is Kelly geschoold tot reanimatie instructrice. Gedurende de scholingen hiervoor kwamen zij erachter dat collega’s binnen het huidige reanimatieteam zich niet allen bevoegd en bekwaam voelen tot het uitvoeren van kinder-reanimaties. “Voorheen kwamen de assistent IC en cardiologie en IC+CCU-verpleegkundige aan het bed”, legt ze uit. “Zij zijn echter niet speciaal opgeleid voor kinderreanimaties.” Na dit inzicht hebben Kelly en Laila het reanimatie-protocol voor kinderen herzien. In de nieuwe aanpak worden reanimaties in de toekomst bij kinderen uitgevoerd door een kinderarts, een SEH-arts, in samenwerking met een kinder- en SEH-verpleegkundigen. Kelly: “Zij zijn hiervoor opgeleid en dat is belangrijk, want het is specifieke zorg, waarbij je in vergelijking met volwassenen te maken hebt met andere lichaamsverhoudingen, ziektebeelden, andere doseringen medicatie en andere maten materiaal.”
Kruisbestuiving En zo zijn er meer dwarsverbanden ontstaan tussen beide afdelingen. Kelly: “Ik kijk nu met SEH-expertise naar de kinderafdeling en een gevolg daarvan is bijvoorbeeld dat we op de afdeling met nieuwe beademingsmaterialen gaan werken.” Andersom werkt het net zo. Op de kinderafdeling werkt men al langer met het zogenoemde ‘positief taalgebruik ten opzichte van kinderen’; die manier van werken wordt nu ook door SEH-verpleegkundigen en artsen toegepast. Zij zijn hier inmiddels allen voor geschoold. “Er vindt kruisbestuiving plaats”, weet Kelly. “Bij drukte helpen we elkaar en als er een ernstig ziek kind op de SEH komt, dan wordt de kinderafdeling vaak betrokken. Heel mooi om te zien hoe we elkaar sterker maken en zo de zorg voor onze patiënten verder kunnen verbeteren. Ik ben er trots op dat ik daar een bijdrage aan mag leveren. Bovenal ben ik trots op deze twee teams en Laila. Zonder hen was dit niet gelukt.”