Project VerpleegSensitieve Uitkomstmaten (VSU's)
'Verpleegkundigen meer verantwoordelijkheid geven'
Verpleegkundigen leggen in het dagelijkse werk heel veel informatie vast. Vanuit de vastgelegde data krijgen zij van bijvoorbeeld kwaliteitsfunctionarissen teruggekoppeld hoe vaak ze iets wel of niet invullen. Belangrijk, maar deze feedback zegt nog niets over de kwaliteit van de gemeten scores en het succes van eventuele interventies. Het project VerpleegSensitieve Uitkomstmaten (VSU’s) wil daarom bereiken dat verpleegkundigen niet meer ‘sec’ lijstjes invullen, maar dat ze vooral vanuit ambities op patiëntniveau de verpleegkundige zorg blijven verbeteren. Projectleider Marleen Brabers en orthopedieverpleegkundige Nadine Hol vertellen.
Om de kern van het project VSU’s te verduidelijken, geeft Marleen een voorbeeld van hoe het nu vaak werkt en waar het JBZ naartoe wil. “Neem het meten van pijnscores”, begint ze. “De feedback op de data kan dan zijn: ‘de pijnscore wordt bij 70% van de patiënten ingevuld, doel is 100%’. Of wij met die 70% scores de pijn goed in beeld hebben gekregen en bij die patiënten succesvol interventies hebben ingezet, wordt daaruit niet duidelijk.” Reflex op die feedback is een focus op meer scores gaan vastleggen; het zet onvoldoende aan tot betere pijnbehandeling, vindt Marleen. Initiatiefnemers van het project VSU’s zijn professioneel verpleegkundig leider Britt van Merrienboer en beleidsadviseur K&V Manon van Hoef. Britt: “Wat wij willen realiseren is dat verpleegkundigen zich verantwoordelijk voelen voor en aanspreekbaar zijn op de zorg die zij leveren. Om dit te bereiken laten we verpleegkundigen ambities formuleren waarop zij direct invloed kunnen uitoefenen als: ‘geen pijn meer in het JBZ’, ‘geen decubitus meer in het JBZ’ of bijvoorbeeld ‘niet meer vallen in het JBZ’.”
Deelproject decubitus Met bovenstaande in het achterhoofd is men op zoek gegaan naar vraagstukken om klein mee te starten. Dat viel samen met een vraag van Nadine Hol, HBO-verpleegkundige op de afdeling Orthopedie. Haar wens was om de decubitus op afdeling Orthopedie terug te dringen. Dat is omgezet in de ambitie: Geen decubitus meer op afdeling Orthopedie. Nadine: “Van daaruit is gekeken hoe dat gerealiseerd kon worden: passen we wel de laatste wetenschappelijke kennis toe in de decubitus zorg, moeten we misschien andere verbandmaterialen gebruiken, is de diëtiste op tijd in consult? Dat soort vragen kwam aan de orde.” Om al die acties te coördineren is een academisch opgeleide verpleegkundige als projectleider aangesteld. Iemand die de scope van het project kan overzien, wetenschappelijke kennis heeft en bekend is met het verpleegkundig proces. Britt: “Want dat is ook een van de doelen waar we aan werken in het JBZ: de academische verpleegkundige een goede positie geven.” “Daarom kwam ik in beeld”, vertelt Marleen. “Ik heb de opleiding verplegingswetenschappen afgerond én werk als verpleegkundige op de SEH.”
Trots op het vak Nadine is blij met het deelproject op Orthopedie. “Ik ben trots op mijn vak van verpleegkundige en sta altijd open voor oplossingen die de zorg voor de patiënt nog beter kunnen maken. Decubitus is vermijdbaar; daar heb je als verpleegkundige veel invloed op. Daarom vind ik het een belangrijk onderwerp. We zijn ook al concreet aan de slag. Zo gaan we een ‘diagnose decubitus volwassenen’ aanmaken – zodanig dat er geen extra administratieve lasten bij verpleegkundigen terechtkomen - voor alle patiënten. De informatie die dat oplevert, is straks binnen Qlik terug te zien in een speciaal daarvoor gebouwd dashboard. Op die manier weten we hoeveel patiënten decubitus hebben en of er een link is met leeftijd, wachttijd op de OK, voeding, andere ziektebeelden die spelen… Aan de hand daarvan kunnen we onze zorg inrichten en eventueel aanpassingen doen. Op 17 mei jl. hebben we dit plan gepresenteerd aan het team en dan hoop je natuurlijk dat je je collega’s mee krijgt. Ik ben in elk geval enthousiast!”.
“We gaan zien hoe dit deelproject bij Orthopedie verloopt”, besluit Marleen. “Als dat positief is, dan kan het worden uitgerold op andere verpleegafdelingen waar sprake is van (risico op) decubitus. Ook kunnen we andere uitkomstmaten gaan toevoegen aan het dashboard, denk maar aan pijnbestrijding, vallen, lijnsepsis en ondervoeding. Allemaal onderwerpen waar verpleegkundigen een belangrijke rol spelen in het leveren van de beste zorg voor de patiënt.”