Uitgelicht

Stoelgymnastiek tijdens de dialyse

Dialyseverpleegkundige Peter van Baast zorgt voor meer beweging op de afdeling: “Samen met collega’s Sjan van Son en Erik van Overbeek. We zijn met een pilot gestart waarbij 27 mensen twee keer per week kunnen meedoen aan stoelgymnastiek. 15 minuten lang en begeleid door een fysiotherapeut.” Onderzoek wijst uit dat bewegen tijdens de dialyse een positieve invloed heeft op fitheid en gezondheid. Het verbetert de conditie en heeft een beschermende werking tegen onder meer hoge bloeddruk, overgewicht en botontkalking. Ook is het een welkome afleiding tijdens de dialyse en draagt het bij aan het gezondheidswelzijn van de mensen die bij ons dialyseren.


De eerste reacties zijn in elk geval positief. Mevrouw Oomen (80) is een van de eerste mensen die meedoet aan de stoelgymnastiek. “Ik heb altijd al aan sport gedaan. Ik heb gehockeyd en geskied en ja, dat wordt als je ouder wordt natuurlijk wel minder. Maar ik ben nog steeds lenig en vind het noodzakelijk om dat te blijven. Dialyseren is maar een saaie bedoening, er is niks te beleven, dus dit is een welkome afleiding. Het had van mij wel langer mogen duren. Maar ik ben dan ook nog steeds een bewegelijk type en misschien niet helemaal de gemiddelde patiënt”, lacht ze.


Travis translator

Hoe vraag je aan je Poolse patiënt of zij goed geslapen heeft? En hoe bespreek je pijn met een barende vrouw uit Eritrea? Het Jeroen Bosch Ziekenhuis bekijkt of de Travis Translator hierbij kan helpen. Travis is een vertaalapparaatje waarmee gesproken tekst direct in een andere taal wordt omgezet. Op deze manier wordt een mondeling gesprek tussen de zorgverlener en een anderstalige patiënt gemakkelijker. Patiënten kunnen beter aangeven wat zij voelen, willen en kunnen. Het apparaatje, vaak door reizigers gebruikt, kan tachtig talen direct omzetten in zowel mondelinge als schriftelijke taal. De komende tijd wordt Travis op de afdeling Verloskunde en polikliniek Gynaecologie getest in verschillende situaties. Ook wordt het getest bij gesprekken met anderstalige ouders van kinderen op Atlent (kinderrevalidatie en Mytylschool).


Goed voor jezelf zorgen

Ze werkt weer. En als het even kan, speelt ze 18 holes op de golfbaan. Dominique Jaspars (60) uit Gemonde voelt zich goed, na een zware tijd met operaties, chemo en vooral ook veel onzekerheid. “Ik heb weer rust in mijn hoofd. Als ik in negatieve gedachtes blijf hangen, zeg ik: ‘Niet doen! Ctrl-Alt-Delete’.”

“In 2009 begon het”, vertelt Dominique. “Ik had ineens een paar rare bultjes in mijn vinger, die gingen niet weg. Later kreeg ik ze ook in mijn nek en in mijn lies. Ik voelde me niet ziek, maar vond het wel vreemd. De huisarts stuurde me door naar het ziekenhuis, daar is een biopt genomen en korte tijd daarna hoorde ik dat ik lymfeklierkanker had. Dan stort je wereld in.”

Behandelingen

“Het viel gelukkig mee”, zegt ze “Na een lokale bestraling met een heel hoge dosis was ik er vanaf. Maar, helaas was het hiermee niet klaar. Drie jaar later kreeg ik borstkanker en volgde wel een traject ‘met alle toeters en bellen’. Opereren, bestralen, chemo. Toen bleek dat ik drager ben van het BRAC1-gen, heb ik mijn eierstokken laten verwijderen. Voor borst- en lymfeklierkanker bleef ik onder controle. In 2016 kwam de lymfeklierkanker terug, maar gelukkig is die goed te behandelen.”

Rust vinden

“Ziek zijn is meer dan een medisch verhaal. De oncologische revalidatie in het JBZ met kracht- en conditietraining, bijvoorbeeld, heeft me sterker gemaakt. De gesprekken met de psycholoog in het ziekenhuis. De mindfulness-cursus die ik volgde in Vught. Ik heb geleerd me te ontspannen en anders te denken en kijken. Geniet van wat je ziet. Blijf in het moment. Zo heb ik de rust gevonden en die kun je heel goed gebruiken tijdens, maar ook na een heftige ervaring als deze.”

Nieuwe website
Jeroen Bosch Ziekenhuis


Vriendelijke, grote letters begroeten je op de nieuwe website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis: “Hallo, waar kunnen we jou mee helpen?”. Vanaf vandaag kan iedereen terecht op een meer overzichtelijke website, waarop informatie beter vindbaar is. De afdeling Communicatie heeft hierbij specifiek gekeken naar de wensen van patiënten. Zodat iedereen – ongeacht medische kennis of taalniveau – goed geïnformeerd is over zijn zorg.

Een van de deelnemers van de bijeenkomsten waarin patiënten om hun mening is gevraagd is Margriet van Loon. Zij kreeg vorige week als eerste de nieuwe website te zien. “Lekker helder, die site. Het straalt rust uit. Ik zie hier bij de aandoening ‘slaapapneu’ in één oogopslag waar het om gaat. Ook fijn dat de zoekbalk verbeterd is; die vonden we als groep eerst wat onduidelijk”.


Samen naar de operatiekamer

Bij een val heeft meneer De Vries, 78 jaar, zijn heup gebroken. In het ziekenhuis hoort hij dat hij geopereerd moet worden. Maar door beginnende dementie weet hij niet goed waar hij is of wat er gaat gebeuren. Voor meneer De Vries zou het erg fijn zijn als zijn zoon zo lang mogelijk bij hem is om hem te begeleiden.


Het JBZ is daarom een pilot gestart met de orthopeden, chirurgen, anesthesiologen, geriaters en de medewerkers van de verpleegafdeling Orthopedie en het operatiecentrum. Patiënten met een heupfractuur, mogen een familielid of mantelzorger meenemen naar de operatiekamer. Ook is het in overleg mogelijk dat een familielid bij de patiënt blijft op de uitslaapkamer. ‘Het doel wat we willen bereiken is dat deze kwetsbare patiëntengroep zich veilig voelt en daardoor de operatie rustiger ondergaat.’


Start proef ‘Keuze bieden’

In magazine 1 (‘Zorg voor jou’) schreven we over meer keuze in de zorg. Zorgprofessionals van het Jeroen Bosch Ziekenhuis stellen steeds vaker de vraag ‘Wat heb je nodig? en ‘Wat wil jij?’. Zoals op de afdeling Oncologie, waar ze mensen met kanker behandelen. Hier zijn we begonnen met de proef ‘Keuze bieden’. Mensen kunnen zelf aangeven hoe ze de uitslag van bijvoorbeeld een CT scan of bloedonderzoek willen ontvangen en wanneer.

De proef is net begonnen en de verschillen zijn al merkbaar. Een meneer die op zijn diagnose wacht, vertelt: “Het maakt mij niet uit wie de uitslag geeft, als ik het maar snel hoor.” Een ander heeft weer andere wensen voor de uitslag van zijn chemo: “Gevoelsmatig heb ik meer ruimte om mijn verhaal te doen bij de specialistisch verpleegkundige, omdat zij meer tijd voor mij heeft”. En een andere mevrouw geeft aan: “Face-to-face vind ik altijd fijner”.

Je ziet het; zo verschillend als ieder mens is, zo verschillend kunnen zorgwensen zijn. Daarom is meer keuze in de zorg zo belangrijk.