Maart


Zwangere krijgt een team om haar heen

Hoe kun je de zorg voor zwangere dames zo goed mogelijk regelen? Door te kijken naar haar als mens en niet alleen naar haar als zwangere. En door haar, als ze dat wil, de touwtjes in handen te geven. Vrouwen die zwanger zijn, willen zich veilig voelen en weten dat ze de juiste zorg van de juiste persoon op de juiste plaats krijgen. Liefst zo dicht mogelijk bij huis. Dat is nu in de regio Den Bosch geregeld, door een unieke samenwerking tussen verloskundigen en gynaecologen. Alle vrouwen die zwanger zijn, worden vanaf 1 maart verwezen naar de verloskundige. Ook als ze een medische indicatie hebben. De gynaecologen gaan iedere week langs bij de verlospraktijken. Dan bespreken ze de situatie van de zwangeren met de verloskundigen.

Verloskundige Jolanda Liebregts. “Een vrouw die bijvoorbeeld de ziekte van Crohn heeft, hoeft dan niet per se iedere keer op controle in het ziekenhuis. De verloskundige kan de controles dicht bij huis uitvoeren. Zij heeft bovendien goed zicht op wat er in de wijk aan voorzieningen en ondersteuning beschikbaar is. Het is fijn als de zwangere mij al kent. Zij ziet mij immers ná haar bevalling ook weer terug aan het kraambed.”

“Alles ging wel goed”, vertelt Mieke Tychon, “maar ik moest meer zelf achter dingen aan. Ik had gesprekken met zowel de verloskundige als de gynaecoloog. De een was akkoord met een bevalling in het ziekenhuis via een keizersnede, de ander niet direct. Zo kwam ik tussen twee professionals in te staan en kreeg ik het gevoel dat ik moest vechten voor wat ik wilde. Nu mijn ‘casus’ gewoon wordt meegenomen in het vaste overleg tussen gynaecoloog en verloskundige is alles veel relaxter.”