September


Stoelgymnastiek tijdens dialyse

Dialyseverpleegkundige Peter van Baast zorgt samen met zijn collega’s Sjan van Son en Erik van Overbeek voor meer beweging op de afdeling.
“We zijn met een proef gestart waarbij 27 mensen twee keer per week kunnen meedoen aan stoelgymnastiek. Vijftien minuten lang en begeleid door een assistent fysiotherapeut.” Onderzoek wijst uit dat bewegen tijdens de dialyse een positieve invloed heeft op fitheid en gezondheid. Het verbetert de conditie en heeft een beschermende werking tegen onder andere een hoge bloeddruk, overgewicht en botontkalking. Ook is het een welkome afleiding tijdens de dialyse. Het zou dus het gezondheidswelzijn van de mensen die bij ons dialyseren moeten verhogen.

De reacties van zowel zorgprofessionals als patiënten zijn positief. Mensen geven aan na het dialyseren minder stijf uit hun stoel te komen en ze vinden het een fijn tijdverdrijf. Daarom kunnen er vanaf 2019 's ochtends en 's middags patiënten mee doen aan de stoelgymnastiek. Dat zijn ongeveer 50 sportievelingen per dag.