Oktober


Meer regie door thuis te blijven

Terwijl haar hond energiek om haar heen springt, moet mevrouw Liefmans* even op adem komen als ze terugkomt van haar wandeling naar de keuken. Ze heeft COPD: een chronische longziekte waardoor haar longen zijn beschadigd. Ademen gaat daardoor moeilijk. Dit betekent dat ze altijd in de gaten moet houden hoe ze zich voelt. Doet zij dat niet, dan kan ze een longaanval krijgen, waardoor haar longen meer beschadigen.

Om mensen zoals mevrouw Liefmans meer inzicht en regie te geven over hun gezondheid, is het Jeroen Bosch Ziekenhuis in november gestart met de proef Thuismeten. Tijdens de proef meet mevrouw Liefmans twee keer per week zelf haar hartslag en saturatie (hoeveel zuurstof er in het lichaam zit). Daarnaast vult zij een digitale vragenlijst in; had ze de afgelopen dagen moeite met ademen? Hoeveel heeft ze bewogen? Allemaal informatie die aangeven hoe het met mevrouws gezondheid gesteld is.

De proef Thuismeten loopt een half jaar en is een samenwerkingsverband tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en FocusCura. In totaal doen 25 COPD-patiënten mee. Dezelfde proef wordt uitgevoerd met 25 mensen met hartfalen.

Mevrouw Liefmans is enthousiast over het thuismeten: “Dankzij thuismeten weet ik precies hoe het met me gaat. Dat geeft me rust. Als ik zie dat het minder goed met me gaat, bel ik mijn verpleegkundige via mijn tablet. Dan overleggen we wat ik het beste kan doen. Ik heb het gevoel dat ik echt de controle heb over mijn gezondheid”.

*in het kader van privacy is de naam van de patiënt veranderd.