September


Bijeenkomst doorleven met dementie

Hoe iemand zo lang mogelijk ‘zijn oude en nieuwe zelf' kan zijn, dat zou de insteek moeten zijn na de diagnose dementie. Terwijl de neiging van de omgeving is om te bemoederen. “En dat moet je dus eigenlijk niet doen”, vindt Paul Dautzenberg, geriater van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Mensen moeten vooral gewoon doorleven.”

Om dementen en hun omgeving daarbij te ondersteunen, ontwikkelde Dautzenberg het Doorleefplan. Het plan werd in het kader van Wereld Alzheimer Dag gepresenteerd in het bijzijn van onder meer patiënten en hun naasten.
Het Doorleefplan is bedoeld om dementerenden zoveel mogelijk regie te laten houden over hun eigen leven. Dautzenberg ontwikkelde het samen met Raymond van de Walle, specialist Ouderengeneeskunde van Van Neynsel en Lian Vos, van de organisatie Saar aan Huis. Het plan geeft tips en adviezen voor verschillende thema’s. Hierbij kunnen eigen wensen en mogelijkheden aangegeven worden en heeft de zorgverlener een checklist met aandachtspunten voor de begeleiding. Deze combinatie van adviezen aan de zorgverlener en vragen wat de patiënt met dementie zelf wenst, is uniek voor Nederland.